Alles over braces, vragen en antwoorden
Deze pagina over braces geeft u beknopt meer inzicht over het gebruik en functies van verschillende soorten braces. Er is veel keus en wij hopen met deze pagina u te helpen met in ieder geval meer informatie over braces en de eventuele aanschaf ervan.
Mensen met een gewrichtsaandoening aan het lichaam weten snel wat hun beperkingen zijn. Maar ook in revalidatie na een operatie, sportblessure of kneuzing is een goede brace die maximale bewegingsvrijheid garandeert, een uitkomst. Het uitgangspunt van een brace moet zijn optimale steun met zo veel mogelijke
bewegingsvrijheid, juiste druk en dicht op de huid. Goed passend dus en moet van een goede kwaliteit huidvriendelijk materiaal gemaakt zijn.
Waar moet een goede brace aan voldoen?
Uiteraard staat een goede ondersteuning voorop omdat dat immers het uitgangspunt is van een brace. Daarnaast mag een brace geen irritatie veroorzaken, een goede afwerking zou dit moeten voorkomen. Een goede brace moet zich tevens makkelijk laten aanleggen en optimaal draagcomfort moeten bieden door gebruik van zeer hoogwaardige materialen. Hij moet goed passen, zacht maar toch stevig voor een comfortabel gevoel en een voor de functie juiste ondersteuning geven. Goede vochtafvoer is essentieel waardoor de huid droog blijft. Als de huid namelijk constant vochtig blijft gaat er onheroepelijk irritatie optreden. Soorten brace verkrijgbaar: nekbrace,rugbrace,kniebrace,bekkenbrace,enkelbrace,elleboogbrace, patellabrace,polsbrace,duimbrace,armbrace. Kortom voor bijna alle gewrichten is wel een brace te vinden.
Belangrijk bij het aanschaffen van een brace. Welke brace heb ik nodig en welke zijn er?
Grofweg zijn er vier soorten braces: Bandagebrace, Steunbrace ,Sportbrace, Medischebrace, Revalidatiebrace. Bepaal eerst welke brace u nodig heeft. Is de brace
voor ondersteuning van dagelijkse werkzaamheden, voor fitness of sporten en moet hij flexibel zijn of meer een beperking geven in bepaalde richtingen. Het makkelijkste is het raadplegen van een fysiotherapeut maar als u de beschrijvingen en functie van de braces goed leest komt u al een heel eind. Bij bracemodellen staat een beschrijving van deze types.
Bracemodellen
Bandagebrace
Biedt compressie rond het gewricht en verbetert het stabiliteitsgevoel. Geschikt voor lichte blessures, artrose, verzwikkingen, warmte en support voor dagelijks
gebruik. Bij dit soort braces is niet alleen de ondersteuning belangrijk maar zeker ook het draagcomfort. De brace moet langdurig gedragen kunnen worden zonder te irriteren en te knellen. Sommige modellen zoals de Sensa lijn van fabrikant Otto Bock zijn antibacterieel en hebben een zeer goede ventilatie voor een optimale vochtafvoer.
Steunbrace
Biedt stabiliteit en is langere tijd inzetbaar bij veel gebruiksmomenten. Extra ondersteuning bij zwaardere blessures en zwellingen en geschikt als ondersteuning
tijdens intensieve fysieke bewegingen. Een steunbrace heeft soms baleinen (verstevigings spalkjes) en wordt vaak gebruikt voor preventie van blessures, b.v. om voor een optimale steun te zorgen bij dagelijkse werkzaamheden.
Sportbrace
Biedt stabiliteit en is langere tijd inzetbaar bij het sporten. Zelfde eigenschappen als de steunbrace maar dan specifiek gericht op sport. Voor extra ondersteuning bij zwaardere blessures en zwellingen en geschikt als ondersteuning tijdens intensieve fysieke bewegingen met een optimale ventilatie. Een sportbrace wordt vaak gebruikt voor preventie van blessures in sport en/of fitness maar kan zeker ook net als bij de steunbrace bij dagelijkse werkzaamheden voor een optimale steun zorgen.
Medische brace
Biedt optimale steun en is geschikt bij acuut letsel. Dit zijn stevig ondersteunende braces met baleinen of spalkjes gemaakt om de gewrichten te ondersteunen
tijdens een herstelproces. Vaak hebben dit soort braces niet alleen een ondersteunende eigenschap maar ook een beperkende. Dat kan zijn als een gewricht niet een volledige beweging mag maken of alleen in een bepaalde richting. De Med-lijn van Push Nederland is een zeer goede serie van hoogstaande braces voor verschillende blessures en in preventie daarvan.
Revalidatiebrace
Biedt krachtige mechanische ondersteuning en draagcomfort bij instabiele gewrichten. Dit soort brace wordt ook Orthesebrace genoemd en krijgt u direct
aangemeten in een ziekenhuis of revalidatiecentrum. Ze worden op maat gemaakt voor uw specifieke klacht of beperking. Er zijn sommige modellen die met maat en model aangepast kunnen worden maar het is raadzaam om dit soort braces alleen aan te schaffen na een consult met een behandelaar.
Brace aanmeten
De maatneming is zeer belangrijk, als deze niet klopt verliest de brace zijn functie. Hier wordt uitgelegd hoe u een brace aanmeet. Meet accuraat om er zeker van te zijn dat de maat klopt. Bij een brace behoort vaak een maattabel, volg de aanwijzingen voor het meten dan ook precies. Elke maat moet een onder en bovengrens hebben, de maat die u meet moet daar tussen liggen. Ook is het belangrijk te weten waar u moet meten, een maattabel met tekening is ideaal. Er zijn ook universele braces, d.w.z. de maat is dan aanpasbaar met straps. Een voorbeeld van bepaalde braces die universeel zijn is de patella en armbrace waarbij de maat met klitenband in te stellen is. Er zijn ook universele rugbraces waarbij de maat met klitteband instelbaar is. Als de ondersteuning essentieel is, b.v. na een operatie waarbij sommige bewegingen uitgesloten moeten worden kunt u het beste voor een maatbrace kiezen. Vraag eventueel een fysiotherapeut om advies. U bent ook welkom in onze showroom waar onze fysiotherapeute u advies kan geven. (niet op woensdag)
Hieronder enkele voorbeelden van brace maattabellen. Zoals u ziet staat er een stippellijn waar u de omtrek moet meten. In de tabel staat meestal een nummer of maat (s-m-l) met een meetbereik. Als u dus een omtrek meet van 19 cm kijkt u in de tabel waar deze in valt, b.v. 17-21 cm. Kies bij 21 ook deze maat, de maatvoering is zodanig dat deze dan goed past. Kies zeker niet te groot, een brace die niet goed aansluit heeft geen functie.
Belangrijk: let ook op de uitvoering links of rechts.