FeelGood winkel.nl doet haar uiterste best om alle producten en informatie actueel te houden. Alle informatie op deze website is bedoeld als een gids. Raadpleeg uw arts in geval u chronische medicatie gebruikt of met een overgevoeligheid voor voedingssupplementen heeft. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, kunnen sommige supplementen niet geschikt blijken. Neem in geval van twijfel altijd contact op meteen huisarts voor nader advies.

Medicijn: omega-3-vetzuren

Home/Bijwerkingen, Visolie/Medicijn: omega-3-vetzuren

Medicijn: omega-3-vetzuren

LET OP: deze informatie is afkomstig van Apotheek.nl, het kan zijn dat de informatie op deze website reeds verouderd is. Raadpleeg altijd een huisarts of specialist in geval van medicijnen!

Wat doet dit medicijn en waarbij wordt het gebruikt?

Omega-3-vetzuur behoren tot de cholesterolverlagende geneesmiddelen. Het vermindert de aanmaak van vetten in de lever en verlaagt zodoende het vetgehalte in het bloed.
Het wordt soms gebruikt bij een te hoog vetgehalte in het bloed en om een hartinfarct te voorkomen als u al eens een hartinfarct heeft gehad.

Te hoog cholesterol- en/of vetgehalte

Een teveel aan cholesterol en vetten kan zich gaan afzetten tegen de binnenkant van de bloedvaten. Hierdoor ontstaat aderverkalking (atherosclerose). Hierdoor is de kans hoger op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte.

Vetten (triglyceriden) zijn belangrijk voor de energievoorziening en voor de opbouw van cellen. Het vetgehalte in het bloed kan door het voedsel dat we eten of door eigen aanmaak te hoog worden.

Werking en behandeling

Omega-3-vetzuur vermindert de aanmaak van vetten in de lever en verlaagt zodoende het vetgehalte in het bloed. Hoe het precies werkt is niet bekend.
Uw arts adviseert u om in combinatie met dit middel een cholesterol- en vetverlagend dieet te houden. U heeft dan extra profijt van het medicijn. U kunt hiervoor ook een diëtist raadplegen.
Vaak wordt omega-3-vetzuur gebruikt in combinatie met andere cholesterolverlagende middelen (de zogenaamde ‘statines`), als deze middelen alleen onvoldoende werken.
U merkt zelf niets van de werking van dit medicijn. Toch is het belangrijk om omega-3-vetzuur elke dag in te nemen. Alleen dan kan het optimaal zijn werk doen.

Klik voor meer informatie over medicijnen bij te hoog cholesterol- en/of vetgehalte.

Hartinfarct (hartaanval)

Bij een hartinfarct heeft een deel van het hart (tijdelijk) onvoldoende aanvoer van bloed. Dit kan komen door een bloedstolsel in een kransslagader rond het hart. Het deel dat te weinig bloed krijgt, beschadigt en kan daardoor niet meer optimaal werken.

Artsen schrijven omega-3-vetzuur soms voor als aanvulling op andere medicijnen om de kans op een tweede hartinfarct te verkleinen. Het heeft een positieve invloed op de spiegels van bepaald cholesterol en vet in het bloed en op de bloeddruk en de hartslag. Van deze werking merkt u zelf niets.

Klik voor meer informatie over medicijnen bij hartinfarct (hartaanval).

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

  • Zure oprispingen, met de geur of smaak van vis. Dit middel wordt namelijk gemaakt uit visolie.
  • Andere maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, een opgeblazen gevoel, winderigheid, obstipatie of juist diarree. Dit kunt u verminderen door het middel bij het eten in te nemen.

Zeer zelden

  • Huiduitslag met jeuk en acne gemeld. Neem contact op met uw arts als u hier last van krijgt.
  • Hoofdpijn, duizeligheid, verandering van smaak en een droge neus.
  • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Persoonlijk advies

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Breng dan een bezoek aan uw eigen apotheek. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik.

About the Author:

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Managed by Kjenmarks - Wordpress specialisten