FeelGood winkel.nl doet haar uiterste best om alle producten en informatie actueel te houden. Alle informatie op deze website is bedoeld als een gids. Raadpleeg uw arts in geval u chronische medicatie gebruikt of met een overgevoeligheid voor voedingssupplementen heeft. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, kunnen sommige supplementen niet geschikt blijken. Neem in geval van twijfel altijd contact op meteen huisarts voor nader advies.

Rugpijn, nekklachten of pijnlijke gewrichten? (McKenzie producten)

Home/Rugpijn, nekklachten of pijnlijke gewrichten? (McKenzie producten)
[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Professioneel: McKenzie Institute Benelux

De McKenzie methode (zie ook www.mckenzie.nl), is een behandelingssysteem voor patiënten met rug- en nekklachten. De methode is erop gericht op het zo snel mogelijk verhelpen van bestaande klachten en om ervoor te zorgen dat de klachten op korte en lange termijn wegblijven. De McKenzie methode is momenteel wereldwijd de meest onderzochte en best gedocumenteerde behandelmethode voor rug- en nekklachten. De inzichten worden in alle internationale richtlijnen voor manuele- en oefentherapie gebruikt.

Eén van de oorzaken voor het ontstaan van lage rug-, nek- en schouderklachten is een slechte zithouding op stoelen die slecht ontworpen zijn, zonder de juiste ondersteuning in de lage rug. Doordat mensen tegenwoordig vele uren zittend doorbrengen nemen deze klachten toe. Tijdens het zitten verdwijnt de holte in de onderrug (de lordose), en hierdoor ontstaat een slechte houding, waardoor de kans op lage rug-, nek- en schouderklachten toenemen. Het is van belang dat elke stoel een juiste ondersteuning geeft aan de rug.[/vc_column_text][woocomposer_list shortcode=”JTVCcHJvZHVjdF9jYXRlZ29yaWVzJTIwJTIwbnVtYmVyJTNEJTIyNTAlMjIlMjBjb2x1bW5zJTNEJTIydW5kZWZpbmVkJTIyJTIwb3JkZXJieSUzRCUyMm5hbWUlMjIlMjBvcmRlciUzRCUyMmFzYyUyMiUyMGlkcyUzRCUyMjIyNjAlMkMyMjcxJTJDMjI3NiUyQzIzNzQlMkMyNDI2JTIyJTVE” img_position=”left” img_size=”100″ img_border=”solid” border_size=”1″ border_radius=”5″ border_color=”#1e73be” title_font=”14″ title_color=”#1e73be” price_font=”12″ price_color=”#4f4f4f”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Algemeen: Nekklachten, wat doe je eraan?

Nekklachten, nekpijn, een verrekte nek en een langdurig stijve nek komen heel vaak voor. Nekklachten zijn zeer vervelend, geven vaak hoofdpijn en kunnen door allerlei redenen ontstaan. Soms is er ook sprake van artrose of ziekte. Wat kunt u doen om de pijn te verlichten of klachten te voorkomen? Een goed hoofdkussen kan wonderen verrichten. Het aanpakken van nekklachten wordt hier uitgelegd. deze klachten kunnen acuut ontstaan maar ook chronisch van aard zijn.

Nekklachten komen veel voor

Nekklachten gaan helaas vaak gepaard met hoofdpijn vanuit de nek en slapeloosheid. Soms is het zo vervelend dat de betrokkene er zeer neerslachtig van kan worden. Het is ook een klacht die je vaak terugvindt bij RSI patiënten.

Wat zijn mogelijke oorzaken van nekklachten

Er kunnen vele oorzaken zijn. Veel voorkomend zijn klachten door:

 • Een ongeluk.
 • Een langdurige ongewone houding en overbelasting.
 • Een ongewone beweging.
 • Slijtage.

Wat is een Whiplash

Een whiplash wordt vaak veroorzaakt door een kop op staartbotsing van auto’s, waarbij het hoofd flink heen en weer wordt geslingerd. Maar er is helemaal geen auto ongeval voor nodig. Ook een simpele val of uitglijder kan leiden tot een whiplash. Als je het vermoeden hebt van een whiplash, kun je het beste met top spoed naar een arts of de spoedeisende hulp in een ziekenhuis gaan. Er zijn namelijk gradaties. Een milde vorm kan bij vermijding van verdere inspanningen binnen enkele uren verdwijnen. Maar een ernstigere vorm vraagt een doelgerichte aanpak. Het liefst binnen 48 uur. In dat geval zullen snel röntgenfoto’s worden genomen om meer zicht op de situatie te krijgen. Een ondersteunende whiplash kraag, pijn remmende middelen en wellicht een fysiotherapeut kunnen daarna verlichting brengen. Laat het zo wie zo goed bekijken.

Een ongewone houding

Evenals dat geldt voor de repetitive strain injury ofwel rsi, zie je veel nekklachten ontstaan als gevolg van een verkeerde houding. Bijvoorbeeld door:

 • Een verkeerde werkhouding. Denk aan de hoogte van de tafel waar je aan zit, de stoel en zo verder.
 • Vaak repeterende handelingen. Dit hoeft niet het lopende band werk te zijn, maar hieronder valt ook het steeds in de zelfde verkeerde positie uittikken van een artikel.
  Verkeerde slaaphouding. Denk bijvoorbeeld aan een knikkende hoofd houding wanneer iemand op een stoel in slaap valt.
 • Boven je hoofd klussen. Bijvoorbeeld het schilderen van een plafond.
 • Verkeerd tillen. Bijvoorbeeld boven je macht tillen.
 • Boven je macht rekken. Bijvoorbeeld een boek van een bovenste plank halen zonder gebruik te maken van een opstapje.

Wat is ergonomie

Advies hierbij is de ergonomie van de werkplaats eens goed te bekijken en een verkeerde houding te voorkomen. Soms helpt een pijnstiller, of koud complex. Slaap tijdelijk op je rug en niet op de zij. Een goede nek steun kan helpen. Binnen een paar dagen moet de pijn een stuk minder zijn of zelfs verdwenen. Raadpleeg anders een arts.

Hoe krijg je een verrekte nek

Een verrekte nek kan ontstaan door een verkeerde beweging te maken. Tijdens het sporten bijvoorbeeld worden je spieren nogal eens overbelast en raken ze verkrampt. Ook hier zal wat rust en een pijnstiller voor verlichting zorgen. Als de spieren en nek niet zijn beschadigd, zal de pijn binnen enkele dagen verdwijnen. Maar vervelend is het wel.

Slapen en slaaphouding

Rug en nekklachten kunnen vele oorzaken hebben. Ook uw bed, slaaphouding en kussens kunnen tot klachten leiden en zelfs uitmonden in slapeloosheid. Neem een goed hoofdkussen.

Wat is een goede slaaphouding

Voor de slaaphouding geldt:

Op de rug slapen. De Rugligging is een goede slaaphouding, omdat het lichaamsgewicht over een zo groot mogelijke oppervlakte wordt verdeeld. Een nadeel van de rugligging kan zijn dat door betrokkene eerder wordt gesnurkt. Zie ook het artikel: snurken kan heel lastig zijn.

Op de zijde slapen. Op de zijde slapen met enigszins opgetrokken knieën en de onderste arm voor de borst is de meest ideale slaaphouding. Voorwaarde is wel dat matras en hoofdkussen het lichaam op een goede manier ondersteunen.

Op de buik slapen. Deze slaaphouding wordt over het algemeen afgeraden. De nek ligt dan vaak in een sterke draai en de lenden zijn meer gekromd dan goed voor u is door de holle rug. Deze houding geeft op enig moment rug- en/of nekklachten. Bovendien hebben buikslapers de neiging om in dezelfde houding te blijven liggen.

Wat is een goed kussen om te slapen

Een goed kussen is noodzakelijk. Uw nek heeft een goede ondersteuning nodig. Een goed kussen ontlast uw nek en vult de holte onder de hals goed op:

Dons- en veren kussen. Voordeel is dat het zich gemakkelijk vormt. Zo komt de nodige ondersteuning terecht ter hoogte van de nek. Schudt dit kussen wel eerst goed op. Overigens zijn sommige mensen allergisch voor deze kussens.

Latex hoofdkussen. Een latex hoofdkussen geeft een goede ondersteuning en is bovendien goed warmte-isolerend.

Rol kussen. Sommigen geven de voorkeur aan een rol kussen voor extra steun.
Orthopedisch hoofdkussen. Dit gezondheidskussen is voorgevormd en biedt de nek holte een goede ondersteuning. Het is een kussen waar je vaak even aan moet wennen.

Wat is een goed matras om te slapen

Matrassen kennen we in vele soorten. Veel mensen met klachten hebben baat bij een waterbed. Voor matrassen geldt dat ze maximaal zo’n kleine tien jaar meegaan, omdat ze na verloop van tijd gaan doorzakken en leiden tot klachten. En dan nog moet u in de tussenliggende jaren het matras regelmatig keren. Een oud matras kan leiden tot ernstige nekpijn en rugpijn. U staat ’s morgens moe op. Wanneer het zo ver is en liever daarvoor nog, laat u het beste uw matras vervangen. Kies een matras dat bij uw lichaam en uw comfort behoefte past.

Wat is artrose

Artrose komt veel voor bij ouderen. Er dan sprake van slijtage of veranderingen in het bindweefsel van de hals. De halswervelkolom wordt bij het ouder worden minder beweeglijk. De mate van artrose kan in ernst verschillen. Sommigen hebben weliswaar artrose, maar hebben er relatief weinig last van. Een goede diagnose door een arts kan je stukken verder helpen. Een pijnstiller kan zo nodig wonderen doen.

Wat is een buffelnek

Als er vetafzettingen ontstaan in de nek of de nek extra verdikkingen vertoont, spreken we over een buffelnek. Overigens wordt deze term ook gebruikt in sportscholen.

Slot

Neem nekklachten altijd serieus. Vaak zijn door een andere houding, een ander matras of een goed kussen, veel klachten te voorkomen. Bekijk deze mogelijkheden want u kunt er veel profijt van hebben.

Bron: infonu.nl[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Managed by Kjenmarks - Wordpress specialisten